Založ si blog

Voliť či nevoliť

V súčasnej dobe, keď je tesne pred voľbami sa vo veľkom diskutuje o tom “Voliť či nevoliť”. Ľudia sa na rôznych sociálnych sieťach vyjadrujú k tejto problematike a preto aj ja si dovolím napísať k tejto téme pár slov.
V súčasných voľbách aj ja kandidujem do NR SR a tak sa stretávam na rôznych stretnutiach s názormi ľudí s ktorými prichádzam do styku a najčastejšie sú to tieto :
Prečo je toľko politických strán ? Na čo je to dobré ? Hlasy malých strán prepadnú. Treba voliť len tých čo majú istotu sa dostať do NR. Je tu najviac strán na m2 na svete ….. atď.
Áno  možno je to tak, ale treba sa zamyslieť, že prečo je to tak.
Nie som politológ ani sociológ,  som len obyčajný občan – podnikateľ a pozerám sa na to svojim pohľadom a ten tu chcem prezentovať.
V súčasnej dobe je väčšina obyvateľstva nespokojná s tým ako to tu funguje. Ľudia chcú zmenu, lebo už majú dosť toho jednotvárneho produktu jednej strany, ktorá ovládla Slovensko . Aj keď podľa prieskumov to vyzerá ináč, ale chcú zmenu. Už sa im prejedla tá jednotvárna ponuka jednej strany a nie sú sú spokojní s tým čo sa tu deje a preto chcú zmenu. Preto je tu určitá spoločenská požiadavka po niečom novom. Tak to umožnime.
Tak ako si občania môžu v obchodoch vybrať z rôznych druhoch produktov od rôznych dodávateľov, tak to chcú aj v politickom živote. Doterajšie spektrum politických strán ich neuspokojuje, sú s ním nespokojní chcú nový produkt, nový prístup k veci, nové riešenie problémov v spoločnosti, nových ľudí ktorím by dali dôveru.
Preto si myslím, že vznik nových strán je len výsledok tejto nepokojnosti a občania očakávajú nové – lepšie riešenia. Podnikateľ by povedal, že je tu trh, ktorý potrebuje zmenu nové progresívnejšie produkty, politológ a sociológ povie, že je tu spoločenská objednávka na politickú zmenu.

Nakoľko je tu všeobecná spoločenská nespokojnosť zo súčasnou situáciou, vzniklo veľa nových politických subjektov, ktoré súperia medzi sebou a snažia sa ponúknuť niečo nové. A čo s tým ?? Ako sa v tom orientovať ?

Sú hlasy, ktoré radia voliť len tých čo majú šancu. Ale kto zaručí, že práve tieto strany zabezpečia zmenu? Sú to hlavne strany ktoré tu boli aj v minulosti a ľudia pochybujú.

Nové strany to majú ťažké lebo ich kandidáti sú vo väčšine neznámi a čo keď …

Voľby sú v podstate veľká súťaž v boji o hodnovernosť a dôveru. Nové strany môžu priniesť veľa nového a vyriešiť veľa doteraz neriešených problémov, ale môžu aj priniesť sklamanie …

Názory niektorých významných ľudí – novinárom, politológov …  o tom, že strany ktoré nemajú šancu byť zvolené do NR by mali sa vzdať v prospech iných strán –  zvoliteľných sú podľa mňa špatné.
Títo radcovia majú pravdu len v matematickej rovine a to, že hlasy neúspešných strán v prípade neúspechu prepadnú a možno hlavne podporia ich protistranu, ale na druhej strane to nie je až tak pravda, lebo sa na to treba pozerať ako na súťaž. 
Predsa na každej súťaži a je jedno či sú to nejaké majstrovstvá, olympiáda…  sú jasní favoriti ktorí získajú medaile, ale aj tak sa toho zúčastňuje obrovské množstvo ostatných, ktorí sa len tak nevzdajú, chcú byť pritom a chcú sa pokúsiť o úspech aj keď vedia ,že víťaz je papierovo jasný. Preto vznikajú aj rôzne prekvapenia ktoré nikto nečakal., a o to je úspech krajší.
Treba dať hlas každému o ktorom si myslíme, že je dobrý, že che to čo mi, tak ako fandíme svojmu týmu, že bude majster sveta aj keď už dlhé roky nebol, …ale aké je to nádherné keď ten náš tím vyhrá …  koľko krát sme už zažili tie nádherné oslavy z prekvapenia….
A aj ten tím – tí ľudia – kandidáti aj keď nevyhrajú majú dobrý pocit, že im množstvo ľudí verilo aj keď nie sú víťazi, ale ich idei, myšlienky, riešenia sú v spoločnosti akceptované a uznané, majú svojich prívržencov. Týchto ľudí to povzbudí do ďalšieho boja a možno v budúcnosti práve oni vyhrajú.

Každá politická strana do volieb dá všetko čo môže, svoje financie, svoju prácu, svoj um … nikto to nerobí len tak že sa napíše na kandidátku a to je všetko, ale robí všetko aby uspel.
Preto by sme mali voliť aj tých malých bez ohľadu na to ako dopadnú, ale im takto dáme na vedomie, že práve im veríme.
Žiadna strana by sa nemala bez boja vzdať keď už začala kandidovať. V prvom rade by sklamala svojich voličov ktorí aj tak nebudú voliť toho koho mu akože odporučia. To by urobili aj bez toho odporúčania, ale oni chceli práve ich a tie hlasy aj tak vo väčšine nadajú nikomu a prepadnú.

A treba si uvedomiť, že kto nevolí tak volí to čo nechcel.

A tak páni “veštci” čo tu prognózujete a doporučujete malých nevoliť, by ste sa mali zamyslieť či je to správne. Zamyslite sa nad tým či chcete aby tu stále vládli len tí istí, aj keď za uplynulé roky nič moc nespravili, len sú tam a sú všeobecne známi. Aká je pravdepodobnosť zmeny u ľudí čo už viac ako 20 rokov nič moc nezmenili , že práve teraz niečo zmenia.
Veď keby to bolo od začiatku takto tak tu máme stále vedúcu ulohu KSČ, lebo oni mali v posledných voľbách pred revolúciou všetky hlasy !!

Všetci chceme zmenu tak prečo ju nevoliť ??  Prečo keď už niekto je raz niekde tak tam musí stále byť ??

Poďme do volieb a dajme najavo, že chceme zmenu !!

Poľnohospodárstvo – Naša Šípová Ruženka

06.01.2016

Naše poľnohospodárstvo je ako Šípková Ruženka ktorá už dlhodobo spí a treba ju čo najskôr zobudiť aby sa to naše Slovenské kráľovstvo znova na vidieku zazelenalo a prinavrátil sa mu život. Za posledné desaťročia sa Slovansko prepadlo v potravinovej sebestačnosti až na dno. V súčasnej dobe sme vďaka štátnej politike privilégií a dotácii hlavne do priemyslu spravili [...]

QUO VADIS školstvo ?

25.12.2015

Vzdelanie je základom každej vyspelej spoločnosti. Vzdelanie ja základný kameň pri budovaní osobnosti každého občana. Len vzdelaní občania môžu vytvárať vyspelú demokratickú spoločnosť, nakoľko plne chápu jej princíp a jej výhody. Všetci sme sa narodili negramotní. A aj keď rodičia nás naučili chodiť, hovoriť a zoznámili nás s okolím nestačilo to. A preto [...]

Ako navýšiť financie v zdravotníctve a pritom znížiť odvodové zaťaženie.

21.12.2015

Štát už viac ako 20 rokov neplatí plnú výšku zdravotného poistenia za svojich zamestnancov a tým spôsobil výpadok financií v tomto rezorte v hodnote niekoľko miliard EUR. To v akom stave sa nachádza naše zdravotníctvo je každému kto aspoň raz bol u lekára úplne jasné. Z dôvodu zlého financovania , ale aj riadenia sa dostalo do žalostného stavu. Tento stav [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 7828x
Priemerná čítanosť článkov: 1957x

Autor blogu

Kategórie